VIZITATI-NE!


Istorie ori legenda
Bătrânii spun şi acum o frumoasă legendă legată de domnia lui Ştefan cel Mare şi prezenţa sa prin aceste locuri. Se spune că în ajunul Bătăliei de la Vaslui, voievodul a poruncit ca întreaga avuţie a curţii domneşti să fie ascunsă în pădurile de la Băleşti. Slujitorii care le-au ascuns într-o vâlcea, ce se cheamă şi acum Beciul lui Ştefan cel Mare, au fost atacaţi pe drumul de întoarcere de o patrulă turcească şi nimeni nu a mai ştiut ce s-a întâmplat cu avuţia domnească. Oamenii locului spun că în fiecare seară de Înviere, beciul se deschide pentru câteva clipe şi dacă cineva vede ce este acolo rămâne mut şi paralizat de nu poate povesti nimănui despre ceea ce a văzut.

Mănăstirea Fâstâci
Biserica „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Fâstâci, sat Fâstâci, com. Cozmeşti, jud. Vaslui a fost ctitorită la 1721 de domnul Mihai Racoviţă Cehan, pe locul unei biserici a boierilor Palade din secolul al XVII-lea (a. 1693).

A suferit unele transformări în secolul al XIX-lea. Între 1850 şi 1851, a fost pardosită cu marmură de Cararra, învelită cu tablă (iniţial şindrilă), refăcută pictura interioară şi înlocuită catapeteasma, de către egumenul Chiril Strichide.

Ca urmare a cutremurului din 1940, ancadramentele de piatră ale uşilor şi ferestrelor au fost înlocuite cu tocuri de lemn, iar pridvorul a fost închis între 1957 şi 1959. Pictura interioară a fost refăcută între 1975 şi 1977, inclusiv portretul votiv al ctitorului, Mihai Racoviţă Cehan vv., şi al soţiei sale, Doamna Ana.

Ansamblul actual cuprinde: biserica „Sf. Nicolae” (1721), turnul de poartă şi clopotniţa (1808), casele egumeneşti (1834) şi zidul de incintă (1834-1851). Ansamblul a fost întregit recent cu chilii, spaţii de masă şi cazare.

ALBUM FOTO
Patrimoniu national - Bisericile din lemn
Bisericile de lemn din România formează un patrimoniu prețios pe plan național și mondial. Până la începutul secolului 20 românii au creat și s-au manifestat preponderent într-o civilizație a lemnului, de o bogăție, o varietate și un rafinament remarcabil, în care bisericile de lemn au atins vârful ei maxim de expresie.

În acestea s-au înfiripat comunitățile creștine din sate și târguri și în jurul lor au luat ființă primele așezăminte monahale, singurele noastre centre culturale în decursul multor veacuri.

În România se păstrează peste 1400 de biserici de lemn construite înainte de anul 1918. Valoarea lor în ansamblu este inestimabilă pentru cultura românească. Ele fac parte integrantă și definitorie din identitatea națională.

In comuna Cozmesti exista doua biserici din lemn, frumoase, bine intretinute, una in satul Balesti si cealalta in satul Cozmesti. Va invitam sa le vizitati!

ALBUM FOTO
Datini si Obiceiuri de Sarbatori
In Comuna Cozmesti Craciunul este sarbatoarea care se pastreaza, poate, mai mult decat in alte parti, fara mari abateri de la traditie.

Veniti de vizitati-ne de Sarbatori si veti vedea cum pe ulitele comunei vor defila ursi, haiduci si capre, si va avea loc o adevarata parada a mastilor si a costumelor traditionale, toate asa cum se intampla ele de sute de ani in urma.

Va invitam la noi in curte si va asteptam cu drag!

ALBUM FOTO
Monografia Satului Fâstâci
Drumul de la Vaslui, cetatea Voevodala ce prin secolul al XV-lea era si localitatea de scaun a Moldovei, spre satul Fastaci, satul cu care hrisoavele ne dau legaturi temeinice, indreapta calatorul spre soare apune. Cale destul de lunga, inabusitoare in zilele de arsita ale verii, greoaie si anevoioasa pe timp de vreme rea, e insa placuta gindindu-ne ca vom cerceta cu ochiul liber dealuri si vai, de al caror trecut istoric ne leaga multe amintiri marete, fie ele chiar simple legende...

Daca doriti sa cititi intreaga monografie, scrisa acum aproape 100 de ani in urma va invitam sa apasati pe butonul 'Vizualizare' de mai jos.

VIZUALIZARE
Amintiri din Viata
Nascut la data de 30 iulie 1920 in satul Fastaci, comuna Cozmesti, judetul Vaslui, fiul lui Mihai si Maria Buzdugan. Ca moasa la nastere a fost matusa Stratina Gh. Melinte. Ea era sora lui bunicul Vasile Gavril, tatal mamei. Am fost botezat la Manastirea din Fastaci, preot a fost Corneliu Manoilescu si dascal (cantaret) d-l Ion Diaconu, amindoi cu domiciliul in Fastaci...

Daca doriti sa cititi intregul jurnal, scris de unul dintre "fiii satului" ajuns la varsta de 90 de ani, va invitam sa apasati pe butonul 'Vizualizare' de mai jos. Va promitem o lectura interesanta si in acelasi timp relaxanta.

VIZUALIZARE


  Comuna Cozmesti', Vaslui    © 2013 - 2020 by tesalut.ro
CONTACT    ADMIN